9 Nisan 2015 Perşembe

Labirent:Ölümcül Kaçış -James Dashner |Kitap Yorumu


Kitap Adı: Labirent: Ölümcül Kaçış
Özgün Adı: The Maze Runner
Seri: Maze Runner #1
Yazarı: James Dashner
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 408
Fiyatı: 25.00 TL
ARKA KAPAK

Thomas bir asansörde uyandığında hatırlayabildiği tek şey ismidir. Ailesini, evini veya oraya nasıl geldiğini anımsamamaktadır. Zihni bomboştur. Asansörün kapıları açıldığında Thomas kendini Kayran isimli, devasa taş duvarlarla çevrili geniş bir alanda ve burada yaşayan çocukların arasında bulur. Tıpkı Thomas gibi Kayranlılar da oraya neden ve nasıl geldiklerini bilmemektedir. Tek bildikleri çevrelerini saran labirente çıkan taş kapıların her sabah açılıp her akşam kapandığı ve her otuz günde bir aralarına yeni bir çocuk katıldığıdır. Kimse Kayran'da kalmak istemese de kurtulmak imkânsız görünmektedir. Yine de Thomas'ın içinde bir his, çıkış yolu bulabileceğini söylemektedir. Ama bunun için zihninin derinlerinde yatan sırları açığa çıkararak labirentin gizemini çözmesi gerekecektir.

"Açlık Oyunları gibi distopik hikâyeleri sevenler Thomas'la birlikte Kayran'da maceraya sürüklenecekler."
-School Library Journal-

"Dashner gizemli, kışkırtıcı, yaratıcı ve sürükleyici bir romanla karşımızda."
-Barnes&Noble-

YORUMUM:


Neden ilk önce filmini izleyip sonra kitabını aldım ki!!! Acayip sinirliyim kendime.Böyle yapmam kitabı okurken dezavantajlara dönüştü. Her okuduğum cümleden sonra aklıma filmdeki sahneler geldi saçma sapan şeyler oldu anlayacağınız.Aklım sürekli filme gidip geldi. Bir daha asla böyle bir hataya düşmem. Neyseki ikinci kitapta böyle olmayacak. Siz siz olun önce kitabını okuyun sonra filmini izleyin.



Gelelim kitabımıza; öncelikle yazarı alkışlamak istiyorum. O nasıl bir yaratıcılık öyle.Bende böyle bir hayal gücü istiyorum. Acayip ekşınlı bir kitap olmuş. Sürekli acaba ne olacak diyip durdum ve kendimi sabahlarken buldum. Tempo hiç duraksamadan devam etti. Aklımda bir sürü soru vardı.Kimse bir şey hatırlamadığı için bu cevapları öğrenmek biraz zaman aldı tabi. Ama sonunda bazı soruların cevaplarını aldık. 

Karakterlerin hepsine bayıldım diyebilirim. Özellikle söylemeliyim ki Minho benim favori karakterlerimden. Ve tabiki Thomas. Newt ü de unutmamak lazım. 
-spoiler-
Tam her şey bitti derken Gally'nin beynine giren yaratıcıların Thomas'ı öldürmesini istemesi ve Chuck'ın Thomas'ın önüne atlaması. En çok üzüldüğüm sahne burasıydı. Thomas'ın Chuck'a "seni ailene kavuşturacağım, söz veriyorum" demesi kulaklarımda yankılandı resmen. Evet filmi izlediğim için öleceğini biliyordum ama kitapta bu olay çok farklıydı daha içtendi.

Alby'nin boş yere ölüşüne ne demeli peki. Acaba dönüştükten sonra ne gördü de bu hallere düştü. Resmen "burada kalmayı yeğlerim o dünyaya gitmem" diyip durdu. Sonunda da boşyere öldü gitti. 

Kitabın son sayfasında "Labirent Deneyleri'ne Dair Düşünceler A gubu" yazıyordu. Yani başka gruplarda mı vardı?????? Neler dönüyor. Kafamda deli sorular.

Yaratıcılar neden böyle bir şey yaptılar?
Neden herkes erkek?
Teresa'yı neden gönderdiler?
Teresa ile Thomas'da neden telepati gücü varda diğerlerinde yok?
Neden her yerde "İsyan İyidir" yazıyor?
Işıl ne?
Kayran'da kalanlara ne oldu?
İnşallah ikinci kitapta bunların cevabını alırız.
-spoiler bitimi-

Serinin tüm kapaklarına hayran oldum. Elime aldıkça bırakasım gelmiyor.Normalde görsem belkide beğenmezdim ama kitabı okuduktan sonra kapağın en iyisi olduğunu düşünüyorum.

Kitabı okurken kafamda filmdeki karakterleri canlandırdım. Zaten filmdeki karakterleri çok sevmiştim. Dylan O'Brien ve Effy Stonem'in oynadığı bir filmi beğenmemem söz konusu bile olamaz.

Yalnız filmle kitap arasında dağlar kadar fark vardı.Sadece kitabın en başı filmdekiyle aynıydı ve birkaç yer. Diğer kısımlar farklıydı. Mesela şifreyi bulmaları gibi. Yandaki fotoğraf demek istediğimi en iyi şekilde gösteren bir fotoğraf. Gerçi bu her kitabı olan film için geçerli bence.
Kitap bir harikaydııııııııı. Neden daha önce okumadım diye kafamı dağlara taşlara vurasım var şuan. Favori serilerim arasında yerini aldı bile.

ALINTILAR:





PUANIM:


3 yorum:

  1. Bu seriyi aldım ve şimdi sırasını bekliyor okunmak için :) zaten hep alıp alıp okuma sırasına sokuyorum. Filmi izlemeden önce okuyacağım ama. Senin yorumu okuduktan sonra kesinlikle okumadan filmi izlemem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence en güzeli kitabı okuduktan sonra filmi izlemek.Daha anlamlı oluyor. Hemen başla kitaba!! ^.^

      Sil
  2. aslında filmde karakterlerden bir minho uymuş kitapta newt kaslı-iri yarı falan ama filmde çöp kadar minnacık çocuğu oynatmışlar

    YanıtlaSil